Компанията разширява капацитета си в София, за да отговори на нуждата от повече софтуер в свързаните автомобили

София, България, 11 май 2016 г. – Корпорация Visteon, един от водещите в света автомобилни доставчици на кокпит (cockpit) електроника и технологии за свързаната кола (connected car), разширява софтуерните си дейности в България. Вследствие значителния ръст в търсенето на софтуерни разработки, които предлага компанията, Visteon премества своите 700 служители в изцяло нов модерен офис в сграда Capital Fort в София с площ 8300 кв.м., като планира и по-нататъшно разрастване, за да поеме още 150 нови служители.

“България се модернизира и предоставя все по-добри условия за бизнеса и за чуждестранните инвеститори. Страната ни вече се позиционира като регионален център за иновации, комуникационни и информационни технологии, както и в автомобилния сектор, който е една от индустриите на бъдещето.” С тези думи президентът на Република България Росен Плевнелиев приветства и откри новия развоен център на Visteon в България днес.

Официалното откриване съвпадна и с честването на 15-та годишнина на Visteon в България, беше уважено и г-н Ерик Рубен, посланик на САЩ в България; представители на институции; бизнес партньори и служители. Събитието бе съпроводено от тематично изложение Engineered in Bulgaria, което включваше продукти и автомобили оборудвани с технологии, разработени от екипите на Visteon в София.

“Знаем, че вие сте първите, които променихте съдържанието на автомобилния софтуер. Продължаваме по пътя на вашите амбиции и продължаваме по пътя на вашите проекти”, коментира Плевнелиев и допълни, че е изключително радостен от стремежа на Visteon в България да увеличава бройката на служителите си.

“Разработката на автомобилен софтуер е най-бързо разрастващият се сегмент в глобалната автомобилна индустрия поради еволюцията на свързаната кола и автономното шофиране”, заяви г-н Маркус Шупфнер, VP Visteon и Chief technology officer. “Софтуерните разработки на Visteon в София са в основата на тази невероятна еволюция, предоставяйки иновативни решения в областта на infotainment, head-up дисплеи за водещи в света производители на автомобили.”

На изложението Engineered in Bulgaria бяха представени решения на Visteon за свързана кола – първия в индустрията кокпит домейн контролер – SmartCore®. Продуктът представлява консолидиране в едно на всички модули от кокпита с цел по-голяма сигурност и като отговор на сложността от растящия обем електроника в автомобила. Софтуерните екипи на Visteon в София се заеха със софтуерната разработка за SmartCore®, който ще бъде въведен в производство от европейски производител на автомобили през 2018 г.

“Горди сме с това, което постигнахме през 15-те години присъствие на Visteon в България; изградихме отлични отношения с българското правителство, с бизнес партньорите и техническите университети, които ни доставят талантливи кадри”, каза Иван Михайлов, Управител на Visteon България. “Компетенциите, които изградихме през годините и бъдещите планове за Центъра в София, предоставят интересни възможности за служителите ни да работят по автомобилите на бъдещето.”

За Visteon в България

Създадена през 2001г. като Borg instruments, Visteon придобива Техническия център в София от Johnson Controls през 2014 г. В него се работи по повече от 30 различни софтуерни, хардуерни и механични проекти за автомобилната електронна индустрия, включително инструментални табла, информационни дисплеи, мултимедийни устройства и модули за свързване. Техническият център София е в сърцевината на разработването на иновативни технологии за водещи производители на автомобили по целия свят, включително Volkswagen, BMW, Daimler, GM, Ford and Renault.

Visteon активно подкрепя развитието на техническото обучение в България специализирано в автомобилна електроника, като тясно сътрудничи с университети в цялата страна. Фирмата предлага също така целогодишни стажантски програми и беше първата технологична компания, която откри собствена инженерна академия за студенти, които търсят кариерно развитие в автомобилната индустрия.