Осем са класираните отбори и участници, които продължават към финала на първия Хакатон с автомобилна насоченост у нас. За почти месец, всички желаещи имаха възможността да регистрират своите идеи, за да участват с тях в разработването на софтуер с отворен код, който да застане зад каузата на Вистеон България за превенция на пътни инциденти.

Имената на отборите и участниците, които продължават напред, са:

  • Поведение
  • Auto Direction
  • КолегитеSystems
  • Bojko
  • Виктор Стойков
  • Владимир Михайлов
  • Кристиян Косев
  • Николай Стоименов

Представените проекти на всички кандидати оправдават очакванията на инженерите, по чиято инициатива се провежда Хакатона “Да хакнем опасностите на пътя”. Някои от тях изпъкват със своята екстравагантност. Идеите са обещаващи и част от тях дават заявка за реализация още на финала на Хакатона. Целта на следващия кръг е проектите да бъдат разработени до възможно най-краен етап на реализация с помощта на екипа от Вистеон България.

Изненада сред кандидатурите беше и проект на отбора “Поведение”, който е съставен от дами. Те също не са безразлични към проблемите на пътя и опасностите, за които бихме могли да се информираме всеки ден. Ето защо получават възможността да реализират идеите си, без да се изисква от тях да познават всички технологии в автомобила.

Опитът на инженерите-доброволци, организиращи събитието, и наличието на сравнително достъпна електроника, ще позволят със създадения софтуер да имаме решение, което да бъде публично, лесно достъпно за всички водачи и лесно приложимо в автомобилите, които не разполагат с новите системи за сигурност.

Финалът на Хакатона ще бъде на 29 март, а ден преди това участниците и екипът от инженери на Вистеон България ще разработват идеите си в технологичния център на компанията.

Зад  каузата на Вистеон България за превенция на пътнотранспортни произшествия застават и Аутомотив Клъстер България, АутоБилд България и СмартНюз. Повече информация за първия Хакатон с автомобилна насоченост на Вистеон България можете да намерите тук: https://visteon.bg/hackathon/ .